Een tweede keer de nieuweling

Inmiddels is de periode met de vele vrije dagen weer aangebroken, wat betekent dat het schooljaar nog maar een paar maanden duurt. De laatste drie maanden van dit schooljaar loop ik weer stage. Ditmaal bij een andere gemeente dan mijn eerste stageperiode tijdens het eerste trimester dit jaar. Deze week is alweer de vijfde week en ik ben inmiddels de periode van de nieuweling zijn uit. Ondanks dat het de tweede keer fulltime stagelopen is, was het de eerste week toch weer even wennen. Netjes van 8.30 tot 17.30 aanwezig zijn, en vooral: de hele dag met hetzelfde bezig zijn.

SarieDe eerste week van de tweede periode verliep simpeler dan de eerste week op mijn eerste stage. Ik merkte bijvoorbeeld goed dat ik wist wat er van me verwacht werd en dat ik sneller mijn draai kan vinden omdat ik het hele gebeuren al een keer heb meegemaakt. Natuurlijk merk ik ook verschillen omdat ik nu bij een heel ander bedrijf stage loop. Denk hierbij aan hoe formeel het er aan toe gaan op de stageplaats of zelfs binnen mijn kantoor. Om zo snel mogelijk je draai te vinden en te zorgen dat je een goede (eerste) indruk maakt, heb ik het volgende lijstje opgesteld.

  • Pas je aan aan het bedrijf

Het is slim om je (deels) aan te passen aan het bedrijf waar je stage loopt. Is de dresscode daar een jasje-dasje, dan kom jij daar niet elke dag in je casual-Friday outfit aan. Als iedereen juist heel open en relaxed met elkaar om gaat, hoef jij je collega`s daar ook niet met u aan te spreken.

  • Problemen bespreekbaar maken

Dat jij ‘maar’ de stagiair bent, betekent niet dat jij alleen maar koffie hoeft te halen en je problemen omtrent je opdracht of houding binnen het bedrijf niet mag bespreken. Durf voor jezelf op te komen, laat zien wat jij in je hebt en dat je je staande weet te houden in lastige situaties.

  • Contact

Gaan de collega`s op vrijdag altijd samen wat drinken, ga dan een keer mee. Zo leer je elkaar beter kennen en zul je relaxter met elkaar omgaan. Ben je eenmaal weg op je stageplaats, stuur na een maand nog eens een mailtje hoe het nu gaat met de opdracht waaraan jij meegewerkt hebt.

  • Houding

Straal vooral niet uit dat je álles al weet. Leergierigheid wordt juist gewaardeerd en in de praktijk zal je merken dat het uitvoeren van het werk wat je doet zorgt voor aha-momenten. De theorie die je de afgelopen jaren hebt geleerd, moet je nu opeens in de praktijk brengen. Dit kan soms erg lastig zijn. Schroom niet en vraag bij knelpunten hulp aan je collega`s. Ze zullen dit zeker waarderen.

Onthoud dat collega`s die al jaren bij het bedrijf werken, vaak blij zijn met een een jonge geest binnen het bedrijf. Stagiaires kunnen vaak een nieuw kijk op het vakgebied geven. Hierdoor kunnen collega`s nog wat opsteken of een nieuwe kijk op een zaak krijgen. Wees dus vooral niet te onzeker over je kunnen, maar pas op dat je niet een te groot ego krijgt.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *