Tentamenstress

Wanneer je huisgenoot je bezig ziet met stofzuigen, afwassen, uitgebreid koken en je kamer weer eens ziet restylen weet ze hoe laat het is: het is weer duidelijk tentamentijd. Menig studentenhuis is nog nooit schoner geweest dan tijdens zo`n periode. Ook mijn kamer ‘lijdt’ hieronder. Tussen de poetsdoeken en emmers sop zijn ook nog wat stapels boeken te vinden. Elke keer weer neem ik mij voor om dit keer écht vroeger te beginnen met leren. Maar toch komt het er nooit van. Tot nu toe is het altijd goed gekomen, dus de methode van een aantal avondjes hard doorwerken kán werken.

Na zo`n avond doorleren, moet je fris en fruitig op tijd klaar staan in de tentamenzaal. En daar zijn verschillende groepen studenten te ontdekken:

1. De ik-neem-alles-nog-eens-door-groep. Deze mensen nemen al hun boeken en aantekeningen mee naar school om vervolgens met elkaar nog te bekijken hoe goed ze de stof wel niet kennen. Ze nemen alle mogelijkheden door met vragen die gesteld zouden kunnen worden en welke antwoorden dan vooral niet goed zouden zijn. Het overhoren van elkaar gebeurt ook altijd net voor de tentamenzaal, waardoor je niet onder deze groep studenten uit komt.

2. De mensen die het liefst een uur van te voren in de zaal zijn, zodat ze écht niet te laat kunnen komen. Dit zijn ook vaak de personen die meer dan 8 pennen en potloden op hun bureau hebben liggen, want je weet maar nooit; er kunnen wel 7 pennen kapot gaan. Ook worden paracetamols, keelpastilles en andere zaken uit de ehbo-doos boven tafel gehaald. Want wat moet je doen als je ziek wordt!?

en tot slot: type 3. Deze studenten komen 10 minuten van te voren aan, leggen hun pen, extra pen, Tipp-Ex klaar en flesje water klaar en zijn klaar om te beginnen. Geen geklets van tevoren over alle mogelijke tentamenvragen en al helemaal geen worst-case scenario over 7 pennen die het af laten weten. Sarie

Ik kan zeggen dat ik tot de laatste groep behoor. Ik hou er ook helemaal niet van om na afloop nog een half uur na te praten over welke vragen je mogelijk goed had en welke mogelijk fout. 5 minuten even spuien over welke rotvragen er tussen zaten vind ik prima, maar daarna laat ik het van me afglijden, drink ik een kop koffie en ga ik weer verder met andere zaken of het volgende tentamen leren.

Maar na een week vol stress, ben ik toch altijd weer blij dat het er op zit, want wat haat ik schoonmaken en stofzuigen toch…

Reacties

  1. Het enige wat je nodig hebt om tentamens door te komen is koffie, veel sigaretten en bier.

    joost (14 apr 2015 at 01.40 hours)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *