Scriptiestress

Vraag maar eens om je heen hoe het afstuderen in zijn werk gaat en je hoort alleen maar rampverhalen. Wanneer ik google op het woord ‘scriptie’, vind ik in de zoekresultaten dingen als ‘de hel van het scriptieschrijven’ en ‘je sociale leven stopt, wanneer je begint aan het schrijven van je scriptie’. Het klinkt allemaal heel dramatisch, maar is het schrijven van een scriptie echt zo’n ramp?

Half mei heb ik mijn scriptie ingeleverd. 20 weken hard ploeteren is nu terug te lezen in een rapport van exact 75 pagina’s.  In één van mijn vorige blogs vertelde ik over mijn scriptie-onderwerp: een loyaliteitsonderzoek voor Chalet.nl.

Tips om het scriptieschrijven draaglijker te maken:

  • Voel je niet bezwaard om eens wat leuks te gaan doen. Het is onmogelijk om 24/7 met je scriptie bezig te zijn. Door leuke dingen te doen, maak je je hoofd leeg en kan je daarna des te harder er weer tegenaan. Een goeie stapavond kan dus zeker bijdragen aan een mooie scriptie!
  • Maak van te voren een goede planning en stel tussentijdse deadlines voor jezelf. 20 weken is een lange periode, waardoor het snel onoverzichtelijk kan worden. Ik heb bijvoorbeeld voor elk hoofdstuk van mijn scriptie mezelf een deadline gesteld, zodat ik bij kon houden of ik op schema liep.
  • Er zit altijd wat tegen, maar laat je niet uit het veld slaan! Het schrijven van een scriptie gaat met vallen en opstaan. Dat is bij iedereen zo, dus dat zal bij jou zeker niet anders zijn.
  • Maak een back-up!!! Niks levert meer stress op dan dat je ineens je documenten kwijt bent. Mail de documenten af en toe naar jezelf, sla het op op een usb-stick en maak een dropbox account aan zodat je vanuit elke computer in dezelfde documenten aan de slag kan.
  • Werk in één document om goed overzicht te houden en niet de kans te lopen dat je iets uit een ander document uiteindelijk vergeet in je eindversie toe te voegen. Ik werkte constant in hetzelfde document, maar sloeg hem iedere dag op onder een andere naam (opzet scriptie + datum). Wanneer je dan iets verwijdert dat je later toch erin wil zetten, is het makkelijk terug te zoeken in je vorige documenten!
  • Tot slot: begin op tijd met het uitprinten. Printen kan nog veel problemen opleveren (inkt is op, de pagina’s zijn niet goed genummerd, de afbeeldingen niet duidelijk, etc.), dus stel dit zeker niet uit tot het laatste moment.

Om antwoord te geven op de vraag uit de eerste alinea. Scriptieschrijven is geen regelrechte ramp. Ja, je studentenleven staat even op een lager pitje en het is hard werken. Denk vooral aan jezelf, doe leuke dingen en vergeet je eindstreven niet: het diploma. Want met een diploma op zak geniet je toch nog net even extra van je zomervakantie?!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *